Column: IJsbeertjes

Per 1 juli treedt de nieuwe woningwet in werking. Corporaties moeten zich richten op hun kerntaak: betaalbare huurwoningen voor mensen met lagere inkomens. Ook is geregeld dat het Rijk, de gemeente én de huurders meer invloed krijgen op wat corporaties doen. Dat is prima! Maar wat als deze ‘belanghouders’ het onderling niet eens zijn? Dat lijkt zich vooral op het punt van verduurzaming af te tekenen. Gemeente, Rijk en anderen formuleren allerlei milieudoelstellingen: ik geloof dat Nijestee valt onder acht verschillende deals, akkoorden, voornemens en convenanten die gaan over het terugdringen van energieverbruik, CO2-uitstoot en dergelijke (terwijl we er zelf maar één onderschreven hebben). Ook de gemeente Groningen wil energieneutraal worden, wil geothermie, wil windmolens en zonnepanelen en nul-op-de-meter woningen…. Maar onze huurders lopen er niet erg warm voor (er zijn uitzonderingen). U vindt het teveel gedoe, teveel risico, te lang duren voor u het terugverdient, of u vindt ‘de ijsbeertjes’ domweg uw belangrijkste probleem niet. Hoe gaat Nijestee de gemeente én de huurders tevreden stellen? Graag uw hulp.

Door: Pieter Bregman
Algemeen directeur/bestuurder Nijestee

5 gedachten over “Column: IJsbeertjes

 1. Beren op de weg

  Nijestee wil energiebesparende maatregelen uitvoeren voor haar huurders. Zij lopen hier, volgens de column ‘IJsbeertjes’, niet erg warm voor. Nijestee kan voor haar huurders de beren op de weg verwijderen.

  Vele huurders van Nijestee vinden het leuk om te klussen. Nijestee kan aan deze doe-het-zelvers toestemming geven om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Een huurder kan de benodigde materialen zelf kopen. Een doe-het-zelver kan bijvoorbeeld kieren dichten of isolatiematerialen aanbrengen in de woning.

  Nijestee kan haar huurders adviseren bij het energiezuiniger maken van de woning. Zij kan kijken naar de mogelijkheden per woning. Nijestee kan haar huurders dan heel gericht adviseren. De huurders kunnen, denk ik, niet veel met algemene adviezen.

  Nijestee kan voor haar huurders energiebesparende maatregelen uitvoeren. Een huurder verdient de kosten dan terug via de energierekening.

  Een huurder kan zelf energiebesparende maatregelen uitvoeren. Een huurder wordt dan slapend rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.