DvA14-foto-Mark-Sekuur-4

Inspiratie: BouwJong!

Planck is één van de resultaten van de door de gemeente geïnitieerde manifestatie BouwJong. De manifestatie stelde zich tot doel tot grootschalige en hoogwaardige nieuwe jongerenhuisvesting in de stad Groningen te komen. Daarbij werden verschillende locaties aangewezen die gunstig liggen ten opzichte van de onderwijscentra op het Zerniketerrein en het stadscentrum.

Op één van deze plekken, op de kruising van de Zonnelaan en het spoor naar Roodeschool en Delfzijl, realiseerde architectenbureau Zofa in opdracht van Nijestee een gebouw met jongerenwoningen: 135 appartementen (één- en tweepersoons) met een fietsenstalling en 42 parkeerplaatsen. Bijzonder is dat het plan oorspronkelijk niet als ‘jongerentoren’ bestemd was maar als appartementencomplex. Onder invloed van de markt en de grote vraag naar jongerenwoningen is het project ‘omgekat.’ De stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten uit het oorspronkelijke plan zijn hierbij nagenoeg hetzelfde gebleven, terwijl de interne structuur, zoals de plattegrond van de appartementen, is aangepast aan de wensen van jongeren.

Het onderste deel van het gebouw is georiënteerd op de naastgelegen weg en het spoor. De bovenste lagen (de zesde tot en met de elfde verdieping) zijn een kwartslag gedraaid en daardoor gericht op het centrum en het noordwesten van de stad. In de gevel wordt deze verdraaiing zichtbaar aan de kleiner wordende vensters en de inpandige balkons. De parkeer- en entreelaag op de begane grond zijn ingebed in een talud van anderhalve meter hoog. Binnen heeft elke verdieping zijn eigen herkenbare kleurthema meegekregen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de voordeuren, het strooisel in de gietvloeren en de behuizingen van de lampen.

Bron: Dag van de Architectuur Groningen
Foto: Mark Sekuur

 

10 gedachten over “Inspiratie: BouwJong!

 1. Ik weet zelf wel wat níet de manier is om extra ‘jongerenhuisvesting’ (i.e. kamertjes of mini-studiootjes) te stimuleren in de wijken….

  https://verzettegendeflat.wordpress.com/2015/02/24/in-beeld-padangstraat-en-kerklaan-11-en-13/
  https://verzettegendeflat.wordpress.com/2015/03/18/in-beeld-hortusflats-noorderbinnensingel-nw-boteringe/
  https://verzettegendeflat.wordpress.com/2014/11/29/een-tuin-daar-past-geen-toren-in/

  Helaas gebeurt dit op grote schaal in de schilwijken nu. Deze maand weer allemaal nieuwe aanvragen in Noord-west: Nw. Kijk, Nw. Ebbinge, Nw. Boteringe, Stadhouderslaan? Hoe komt het eruit te zien.. Weet ik niet. Maar zover beloofd het vaak niet veel goeds voor bestaande bewoners. Of voor nieuwe woningzoekenden zelfs maar..? Ik zag ook weer nieuwe aanvragen in de Haddingestraat trouwens, waar één van de artikelen naar verwijst. Het is om horendol van te worden. De grote projecten gaan te langzaam. En zoals soms zo leuk gezegd wordt: “de oude wijken blijven altijd gewild voor jongeren”. Alsof het daarmee opeens onvermijdelijk of gepast is dat de wijken ook daadwerkelijk maar volstromen met nieuwe jongerenhuisvesting, uit de grond gestampt door pandjesbazen, en met massa’s bewoners…? Selwerd kreeg niet voor niets een stop toch? Het is voor (andere groepen) bewoners in de Stadswijken bijna niet te doen op het moment. Sterker nog, het is om te janken. Bijna wekelijks worden er weer mensen overvallen door een aanvraag voor een enorme uitbouw van een belegger. Surprise! Ook voor jou een waar woonkado op je naaste adres. Zoals één van de columns op deze website schrijft: “home sweet home” in Groningen.

  Ik denk… als iedereen eigenlijk weet waar nieuwe (jongeren)huisvesting in ongepast is, qua leefbaarheid, dan zou ik heel rap aansturen op bouwen daar waar het gepaster is. En ongepaste bouw gewoonweg aan banden leggen. Er is al enorm veel plek voor jongeren in de oude wijken, te midden van bestaande woningvoorraad. Waar is de balans? En tuurlijk, iedereen kan zijn huis uitbouwen in theorie. Maar feit is: alleen voor grote aantallen kamertjes en mini-studiootjes worden er vrij absurde dingen opgetrokken nu. En daar wil/kan de gemiddelde jongere eigenlijk ook nog niet eens echt wonen…? (althans zo laat ik mij voorlichten over de huidige woonwensen van jongeren) Maar het staat er allemaal wel straks, en zitten we met de gebakken peren allemaal.

 2. Waar zijn de projecten tuincentrumlokatie Reitdiep (Strukton) GAK-lokatie (Nijestee) en Cortinghborg (Huismeesters). De projecten die nu aan de Grote Beerstraat en de Oosterhamrikkade (taxicentrale) Worden gerealiseerd zijn veel ongeïnspireerder en kwalitatief minder. Dit soort woonblokken zijn in principe bedoeld voor studenten die er tijdelijk wonen. Jongerenhuisvesting is breder. Werkende jongeren moeten naar mijn mening niet collectief opgehokt worden, maar veel meer verspreid door de stad wonen. Als je ergens langer blijft wonen wil je in een buurt wonen met echte buren en niet in een anoniem woonblok. Gegarandeerd gaan er mensen vereenzamen en wegkwijnen in deze woongevallen. Men moet er maar tot maximaal een jaar na hun studie mogen blijven wonen. Verplicht inschrijven op woningnet bij het aangaan van het huurcontract om de doorstroming te bevorderen.

 3. Als je op bovenstaande dit gebouw 5 verdiepingen hoog zou hebben gebouwd en het bovenop staande blok er niet op zou hebben gestaan, zou dit niet eens zo onaantrekkelijk zijn geweest in deze wijk. Nu is het meer van zo veel als mogelijk woningenbouwe op een zo klein mogelijk oppervlak bouwen. Opnieuw een gemiste kans om nieuwbouw op te laten gaan in bestaande wijken. Opnieuw een mooi stukje stad verpest!

  1. Wat vind je van de oplossing om op deze manier huisvesting voor jongeren te realiseren? (Even los van de bouwhoogte.)

   1. Persoonlijk denk ik dat er geen standaard huisvesting voor jongeren is en/of bestaat. Zoals het nu gaat met de zogenaamde 15% norm is toch overduidelijk desastreus voor bestaande woonwijken gebleken. Jongeren zou je net als ouderen, gezinnen en single`s samen moeten laten wonen in wijken en niet als groep moeten gaan huisvesten. Laat dit voorbehouden zijn aan studerenden, welke slechts tijdelijk in deze stad wonen, maar ga alsjeblieft niet nog meer investeren in studentenhuisvesting in bestaande woonwijken. Ik hoor mensen roepen dat studenten niet op een campus willen wonen, maar toen ik in dienst zat woonde ik op een kazerne, ook dat was tijdelijk en daar ben ik absoluut niet minder van geworden, ondanks de beperkingen welke wij hadden, waar een studerende/lerende kan gaan en staan waar hij of zij wil.
    Grootschalige hoogbouw en/of jongerenhuisvesting in bestaande wijken, welke hierdoor volledig haar eigen identiteit verliezen, daar is deze stad niet geschikt voor, daar moet je niet nog meer groen en woongenot voor op willen offeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.