Stelling: woningen voor ouderen zijn niet meer van deze tijd

Groningen kent weliswaar voldoende woningen voor ouderen, maar veel van de voorraad is niet toekomstbestendig. Ze spelen niet in op een nieuwe generatie ouderen. Bovendien is de verdeling huur – koop niet meer van deze tijd en verdient de verdeling over de wijken aandacht. Ouderen van nu wonen graag elders. De gemeente heeft hier een taak. Maar welke? Wat zou de stad moeten doen?

8 gedachten over “Stelling: woningen voor ouderen zijn niet meer van deze tijd

 1. Het denken in woningen voor ouderen is niet meer van deze tijd. Ouderen zijn een heel diverse groep. Veel ouderen wil niets liever dan in hun eigen huis blijven wonen. Dat betekent niet dat er geen behoefte is aan woningen die meer passen bij mensen die de ongemakken van het ouder worden ervaren. Je zult dus heel specifiek moeten kijken naar de praktijk en de vragen die daaruit voorkomen. Maatwerk.

 2. Bovenstaande reacties lijken me niet van geïnteresseerden,wij als ouderen 72 en74 zijn nu op zoek naar een ander huis,nou ik geef het u te doen,de overheid denkt totaal niet na,over wat wij noemen vervolg wonen.
  Sinds de crisis heeft men in kunnen ingrijpen, door voor senioren groepen ,op een kavel van plm 15×10 mtr een geweldig huis,goedkoop kunnen plaatsen.Bijvoorbeeld woonkamer – keuken in 1 ,gang achter in de gang een toilet,links en rechts van de gang,1 douche en een slaapkamer links,rechts van de gang nog 2 kamertjes van 3×3,nee men denkt niet na en geen initiatieven,heb dit plan in het verleden naar meerder makelaars verzonden incl tekening,Ga er even van uit dat je 80 wordt,dan kun je daar nog even op d begane grond prettig wonen,men weet haast zeker dat binnen 10-15 jr ,dit perceel weer vrij gaat komen,jongeren kun je van verwachten ,dat men na een keuze, langer op de gevonden plek blijven,ouderen zijn van veel Factoren afhankelijk ,maar er is een door stroming,maar ouderen op een flat drukken,Dat is niet van deze tijd,deze ouderen zitten niet achter de geraniums wat u zo graag wil beweren.

  1. Ik begrijp uit uw bijdrage dat u vindt dat er meer woningen met ‘alles op de begane grond’ moeten worden gebouwd. En denkt u dan aan een huur- of een koopwoning?

  2. Ik ben het met u eens, voor de actieve oudere zijn er weinig goede woningen. Ik woon zelf aan de Gorechtkade, ben weliswaar niet zo oud maar de benedenwoningen zijn ideaal! Genoeg oppervlakte, een redelijk formaat tuin en op fietsafstand van de binnenstad. Echter, de woningen rondom ons zijn voor de helft in gebruik als studentenwoning. Gevolg: veel fietsen in de straat, zwerfvuil, en een totaal ander levensritme dan werkenden en ouderen. IK zie om mij heen diverse ouderen die vastzitten in een mooi huis, maar die veel last hebben van de buren.

 3. Er moeten Campussen gebouwd worden voor de studenten en wel op het voormalige terrein van de suikerfabriek ( lekker dicht bij het centrum ) als op Zernike. Dan ben je al die fietsen in de straten ook kwijt en niemand heeft last van ze. Zoals het nu gebeurd is om ze overal maar tussen te drukken is voor velen een ergernis en zeker voor ouderen en voor mensen die een koopwoning hebben en studenten naast zich hebben gekregen.
  Er moet meer voor jonge ouderen gebouwd worden met de nodige voorzieningen om hun heen.
  De inkomensgrens voor vrijesectorwoningen moet omlaag, menigeen woont nu te duur.

 4. Mee eens dat de ouderen van nu een andere woonwens hebben. Maar ik heb er wel een paar vragen over:
  – is de binnenstad binnen de diepenring, of is de rand van de binnenstad ook aantrekkelijk (Hortusbuurt, Zeeheldenbuurt, Herewegbuurt, etc.)
  – denkt u dat deze groep hoofdzakelijk een individuele woonbehoefte heeft, of zijn er ook collectieve oplossingen mogelijk: woningen met een gedeelde tuin, eventueel gedeelde zorgvoorzieningen, etc
  – in 2016 mag er geen prostitutie meer plaats vinden in het A-kwartier, binnenstad. Zou u daar willen wonen?

  1. Jazeker wel. Ouderen wonen het liefst bij leeftijdsgenoten en de nodige voorzieningen zijn belangrijk. Zoals een Dokter, Apotheek, Winkel,Bushalte, etc.
   Studenten wonen ook graag bij elkaar. Daarom moeten er Campussen gebouwd worden, b.v. op het voormalige suikerfabriekterrein lekker dicht bij het centrum en/of het Zernike. We zijn dan gelijk ook van al die fietsen in de straten af. Ik wist het wel en zo zijn er nog veel meer dingen in de stad die anders moeten.

 5. Ouderen van nu hebben andere wensen dan dan die van 30 jaar geleden. Men heeft doorgaans langer een goede gezondheid, is in de omgeving geïnteresseerd, wil graag aan cultuur doen. Ook is het een koopkrachtiger publiek dan jongeren (over het algemeen). Belangrijk is dat voor deze groep in de binnenstad wordt gebouwd. En dat hoeven niet alleen appartementen te zijn, een traplift in een normaal huis met een tuintje is vaak al afdoende. Alle voorzieningen zijn in de binnenstad bij de hand, je hoeft veel minder een beroep te doen op de auto. De bevolkingsopbouw in de binnenstad wordt zo ook wat evenwichtiger. En oudjes vinden het maar wat leuk om rond te lopen op Noorderslag en Noorderzon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.