Brasa-5063-kopie1

Inspiratie: Samen oud worden

In 2003 ontstond het plan voor een gemeenschappelijke woonvoorziening voor ouderen van Caraïbisch-Nederlandse afkomst. Drijvende kracht achter het plan was Iris Marselia die samen met een groep ouderen tot de conclusie kwam dat er veel behoefte was aan een dergelijke voorziening; een plek waar mensen met een vergelijkbare culturele achtergrond en leeftijd bij elkaar konden wonen. De ouderen zijn verenigd in de Vereniging Multiculturele Woonvorm Brasa.

Brasa vond een plek in Lewenborg, aan de Lijzijde 126, een flat die oorspronkelijk gebouwd was als wooncomplex voor jongeren. Het werd voor Brasa door woningcorporatie Nijestee gerenoveerd waarbij onder meer twee appartementen samen werden gevoegd tot een grote woonruimte. Hier worden geregeld gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Verder heeft Brasa beschikking over 20 appartementen in het complex, bestaande uit een ruime woonkamer met open keuken en twee slaapkamers. De andere appartementen in het complex worden voornamelijk gehuurd door zelfstandig wonende senioren. Ook wonen er mensen met een verstandelijke beperking, begeleid door de NOVO. De appartementen van Brasa bevinden zich verspreid over de flat. De Brasa bewoners hebben een hechte band met elkaar, maar ook met de andere bewoners van Lijzijde 126. Alle woningen worden verhuurd en onderhouden door woningcorporatie Nijestee.

Bron: Wonen doe je Zelf
Foto: Stijntje de Olde

 

Een gedachte over “Inspiratie: Samen oud worden

 1. Beste Groningers,

  Misschien kan de gemeente Groningen dit prachtige project uit Brugge oppakken waarmee de plaatselijke middenstand meehelpt dat iemand
  met alzheimer langer thuis kan blijven wonen.

  Dit project zorgt tegelijk voor meer omzet van de plaatselijke middenstand, waarmee het behoud van plaatselijke winkels in de buurt wordt ondersteunt en ook zorgt voor meer binding in de buurt. Klant blijft koning
  https://vimeo.com/73881076

  Mocht de gemeente Groningen dit project oppakken dan zou ik het fijn vinden om dat te horen, veel succes ermee.

  Misschien een tip voor de Groningse alzheimer mantelzorgers om gebruik te maken van Groningse liedjes voor het geven van geluk en plezier aan diegene in Groningen met alzheimer.

  Iedereen kan met het 5 stappenplan op de site AlzheimerMuziekGeluk.nl de Groningse favoriete muziek achterhalen van diegene met alzheimer en ook hoe met deze muziek zorg-gerichte afspeellijsten samen te stellen.

  Deze zorg-gerichte afspeellijsten kunnen ook door de Groningse thuiszorg organisatie gebruik worden zodat zorghandelingen makkelijker, beter en gezelliger verlopen. Met zang geen dwang!

  Met hartelijke groeten voor iedereen in Groningen

  Ignar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.