3228

Column: Het lijkt de DDR wel!

Wat mij betreft krijgt de woonvisie als naam ‘In Beweging’. Dit is niet alleen een knipoog naar de aardbevingen of de ombouw van de rondweg. Het staat voor de wens dat wij Groningers gemakkelijker moeten kunnen verhuizen. Verhuizen is goed voor geluk; om te gaan wonen daar waar je wilt, in het groen, bij het centrum, of om weg te komen van je nare ex, je lawaaierige buren, of ruimte te hebben voor je kinderen, of vanwege de goede zorg nabij. Verhuizen is goed voor de economie, het maakt dat je gemakkelijker een baan ergens anders kunt accepteren en het is goed voor de omzet van bouwbedrijven, klusmarkten en gordijnenboeren. Maar verhuizen is lastig in Nederland: voor huurwoningen zijn wachtlijsten, voor een koopwoning krijg je geen of te weinig hypotheek. Je nieuwe woning, koop of huur, lijkt ook altijd duurder te zijn dan die in de plaats waar je vandaan komt. Wie kan zelf zijn of haar woning bouwen? Schaarste, distributiemaatregelen, lange wachttijden, weinig kwaliteit voor veel geld, strenge regels, het lijkt hier de DDR wel! Kan dat niet beter?

Pieter Bregman, algemeen directeur/bestuurder Nijestee

28 gedachten over “Column: Het lijkt de DDR wel!

 1. DDR en Trabant

  De woningmarkt in de stad Groningen is te vergelijken met de automarkt in de DDR. Een financieel minder draagkrachtig huishouden zoekt in de stad Groningen naar een betaalbare sociale huurwoning. Een DDR-burger kon een auto van het merk Trabant kopen.

  Een nieuwe Trabant had voor de DDR-burger een levertijd. Deze tijd nam op een bepaald moment toe. De levertijd van een nieuwe Trabant liep op tot een aantal jaren. Dit had een opmerkelijk gevolg. Een oude gebruikte Trabant werd duurder dan een nieuwe Trabant.

  Het duurt even voordat een woningzoekende een sociale huurwoning heeft gevonden. Een betaalbare sociale huurwoning heeft daarom een wachttijd. Deze wachttijd is in de stad Groningen te vergelijken met de levertijd van een nieuwe Trabant in de DDR.

  De DDR-burger kon een oude gebruikte Trabant kopen. Een financieel minder draagkrachtig huishouden kan in de stad Groningen geen betaalbare en aantrekkelijke woning kopen.

  De gemeente kan aandacht besteden aan de gevolgen van de wachttijd voor een sociale huurwoning voor de woningmarkt in de stad Groningen.

 2. Kijkende naar het aanbod van nieuwe (duurzaam gebouwde) sociale huurwoningen met minimaal 2 slaapkamers dan worden al deze woningen aangeboden tegen de maximale huurprijs van € 711. Begrijpelijk want duurzaam bouwen brengt toch een hogere kostprijs met zich mee. Maar ik vraag mij als gewone huurder wel af hoe dit zich in de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Want met een simpel rekensommetje kun je wel nagaan dat vele van deze woningen, indien ze worden toegewezen aan de doelgroep, een enorme druk gaat leggen op de huursubsidie. Met een beetje logisch verstand kun je wel nagaan dat er op deze wijze veel meer huursubsidie zal moeten worden toegewezen. Dat is ook de reden dat je in de wandelgangen al hoort dat de huursubsidie ter discussie staat omdat het in dit model gewoon onbetaalbaar gaat worden. Maar zonder huursubsidie worden al deze nieuwe woningen onbereikbaar voor de doelgroep en zou je dan ook nog een huurquotum van 30% gaan introduceren dan vraag ik mij toch echt af wie straks deze mooie nieuwe woningen nog kunnen en mogen gaan huren? Het is misschien heel kort door de bocht maar ik zit mij regelmatig af te vragen waarom de overheid niet investeert in de nieuwe bouwprojecten ipv alleen in de individuele huurder waardoor de corporaties de woningen tegen een lagere huur op de markt kunnen brengen. Hiermee investeert de overheid eenmalig in een project maar bespaard dan wel vele vele jaren in het minder hoeven toekennen van huursubsidies of andere individuele ondersteuningen. En hiermee creëer je automatisch ook een betere doorstroming omdat deze woningen door de lagere huurprijs toegankelijker worden voor een veel grotere doelgroep. De huidige wet en regelgevingen houden elkaar op dit moment in een wurggreep, bewegen op de woningmarkt is hierdoor letterlijk en figuurlijk niet meer mogelijk. Men blijft zitten waar men zit omdat elke beweging nu direct behoorlijke consequenties heeft voor de huishoudportemonnee. In mijn ogen kun je hier alleen verandering in brengen als de overheid het financieringsmodel gaat aanpassen waardoor er meer betaalbare woningen beschikbaar gaan komen.

 3. Vrijheid oké. Studenten oké. Maar verlos ons van de huisjesmelkers! De huurbazen en projectontwikkelaars die zoveel woningen opkopen en geen enkele binding met buurt en buren hebben. Die geen verantwoordelijkheid voelen of nemen en alleen willen cashen. Soms hebben de huurders, die vaak bitter weinig met hun tijdelijke woonomgeving hebben – en dat is ook vrijheid – als enige contactgegevens een naam en een rekeningnummer… Niemand wil een DDR maar door het grote aantal studenten is wel degelijk goed (overheids-)beleid en regulering nodig. En sociaal ondernemerschap.

 4. Ik vind dit een leuke, interessante en belangrijke website voor het wonen in de stad. Kan Nijestee deze website niet wat meer promoten?

 5. Verhuizen

  In de stad Groningen wonen financieel minder draagkrachtige huishoudens en financieel meer draagkrachtige huishoudens. Deze tweedeling heeft invloed op het aantal verhuizingen in de stad.

  Ieder huishouden wil makkelijk kunnen verhuizen. Een huishouden wil niet gedwongen worden om te verhuizen.

  Pieter Bregman wil dat de huishoudens makkelijker kunnen verhuizen. Nijestee kan dat op vele manieren doen. Ik noem een aantal voorbeelden:

  -Nijestee kan een huishouden voorlichten over verhuizen.

  -Nijestee kan een huishouden adviseren over verhuizen.

  -Nijestee kan de verhuizing van een huishouden begeleiden.

  -Nijestee kan de verhuizing van een huishouden betalen.

  -Nijestee kan het verhuizen van huishoudens promoten.

  -Nijestee bouwt, sloopt, onderhoudt, verbetert, verkoopt en verhuurt woningen. Nijestee kan kijken wat de meeste verhuizingen oplevert.

  De gemeente kan in haar woonvisie aandacht aan de gevolgen van de tweedeling voor het wonen besteden.

 6. Duitsland

  Vele stadjers werken in de toekomst wellicht in Duitsland. Vele stadjers gaan in de toekomst wellicht ook wonen in Duitsland.

  Een financieel minder draagkrachtig huishouden zoekt naar een betaalbare sociale huurwoning. Hoe lang gaat dit zoeken in de toekomst in de stad Groningen duren?

 7. Men wil graag doorstroming in de huursector. Maar als je net te veel verdiend om huursubsidie te krijgen (boven de 20.000€) en te weinig om een huis te kopen (met twee slaapkamers) zit je vast. Ik zou dolgraag willen verhuizen, ook graag naar nieuwbouw. Maar huurprijzen van 600€ of meer kan ik niet betalen! En dat noemt men nog steeds sociale woningbouw. Feit is dat mensen die wėl huursubsidie krijgen daar wel kunnen wonen en honderden euro’s aan subsidie krijgen. Hoe oneerlijk is dat? Zou het niet beter zijn dat er ipv naar inkomen naar de huurprijs wordt gekeken, en op basis daarvan de subsidie wordt berekend in combinatie met het inkomen dan zou er naar mijn idee meer doorstroming plaats vinden, ook voor mensen met een dergelijk inkomen als ik. Of de belachelijk hoge huurprijzen aanpassen.

  @Pieter Bregman, de nieuwbouw van Nijestee in de Grunobuurt is niet betaalbaar als je geen huursubsidie krijgt. Huren van 711€ noem ik niet betaalbaar!

  1. Ik ben het eens met de stelling dat mensen die net te veel verdienen voor huursubsidie, maar te weinig voor een koopwoning, tussen wal en schip vallen. Dat is ook slecht voor de doorstroming. Wij denken over mogelijkheden om hier iets aan te doen.

   Ik ben het ook eens met de stelling dat 711 euro een forse huur is. Ik wil wel aantekenen dat deze de kosten van de woning nog niet eens dekt. Die kosten zijn hoog omdat de kwaliteit van de woning dat ook is.

  2. U zegt dat u 711€ ook een forse huurprijs vindt, echter geeft u elders in een reactie het volgende aan, dat in tegenstrijd is met uw reactie nu:

   Pieter Bregman 2 maart 2015 om 13:57
   Beste M.B,

   Ik ben het geheel met je eens. Corporaties moeten betaalbare huurwoningen bouwen. Nijestee doet dat ook, nu bijvoorbeeld in de Grunobuurt, en ook aan de Semmelweisstraat. Het aantal mensen dat in de stad wil wonen groeit echter minstens zo hard. Het zou mooi zijn als we nog meer konden bouwen.

   Maar de nieuwe huizen in de Grunobuurt zijn niet betaalbaar zonder huursubsidie. En ook al is de woning het misschien waard, het IS een sociale huurwoning geen vrije sector huurwoning.

   Ik ben blij dat er nagedacht wordt over mogelijkheden voor huurders zoals ik die tussen wal en schip vallen! Hopelijk komt daar snel een mooie oplossing voor.

 8. In de eerste plaats, waarom wordt een dergelijke zotte vergelijking gemaakt met de DDR (daar kón je tenminste nog betaalbaar wonen!), en in de tweede plaats, waar zijn dan die strenge regels als het gaat om verhuur door particulieren. ’t is momenteel zo’n beetje wildwest in vastgoed/huizenmelkers land.
  Laten we als stad eerst dat huisvestingsvraagstuk oplossen door elke student goed onderdak te brengen. Dat niet elke student een eigen appartement kan krijgen, en je nog deels van particuliere kamerverhuur zult blijven afhangen, daar is nog in te komen, alleen de verhoudingen liggen nu in veel gevallen scheef, en met name de schilwijken hebben daar last van. Trek dat recht. Bouw voldoende betaalbare studenten appartementen (een duurzame, verplaatsbare woon-unit) op goede plekken om dat probleem op te lossen, en ontwikkel goede bouwmethode, maar zorg ook voor afdoende beheer, dus laat corporaties dat ontwikkelen en beheren. Die beheer kosten stop je in de service kosten en als zo’n wooncomplex door goed zelfbeheer minder beheer nodig heeft, verdient men korting op die kosten.

 9. Het lijkt mij veel belangrijker om nieuw voor oud te gaan bouwen en-of te gaan renoveren, in plaaats van te willen blijven groeien als gemeente. Vertraag de groei van deze stad en maak het aantrekkelijker om buiten de stad te gaan wonen, zodat de vergijzing in de dorpen rondom ons heen, langzaam beetje bij beetje in verjonging overgaat. Bouw minder tot geen nieuwbouwwoningen in deze stad zodat men automatisch buiten onze stadsgrenzen gaat kijken en zich daar gaat settelen. Hierdoor kunnen voorzieningen en de leefbaarheid in de dorpen behouden blijven en krijg je meer spreiding van het inwonertal in deze provincie.

 10. DDR

  De DDR had geen democratisch staatsbestel. Hoe is het gesteld met de inspraak van de huurders bij Nijestee? Een huurder betaalt huur en wil daarom ook het beleid van de verhuurder bepalen.

  Nijestee heeft een kwaliteitsverbetering uitgevoerd bij de woningen in de Oosterparkwijk. De huurders kregen van Nijestee een vergoeding voor de overlast. Ik vind deze vergoeding laag.

  Een sociale huurwoning van Nijestee komt bij verhuizing vrij. Deze sociale huurwoning kan door Nijestee worden verkocht. De verkoop van sociale huurwoningen door Nijestee heeft invloed op de wachttijd voor een sociale huurwoning in de stad Groningen.

  De gemeente kan in haar woonvisie aan deze punten aandacht besteden.

 11. Ik vind dat de woningcorporatie moeten doen waarvoor zij in het leven geroepen zijn, namelijk betaalbare huurwoningen bouwen. Voor jongeren, maar ook voor jonge gezinnen en ouderen. Nu steeds minder werkgevers een vast contract aanbieden zullen er minder mensen zijn die naar een koopwoning kunnen verhuizen. Wil je de woningmarkt in beweging brengen, dan moeten mensen die willen verhuizen ook binnen een redelijke termijn een andere woning kunnen vinden. In Groningen moet je minimaal 3 jaar op de wachtlijst staan voordat je een redelijke kans hebt op een woning.Dit is veel te lang!

  1. Beste M.B,

   Ik ben het geheel met je eens. Corporaties moeten betaalbare huurwoningen bouwen. Nijestee doet dat ook, nu bijvoorbeeld in de Grunobuurt, en ook aan de Semmelweisstraat. Het aantal mensen dat in de stad wil wonen groeit echter minstens zo hard. Het zou mooi zijn als we nog meer konden bouwen.

 12. Als ik van Zuid naar Noord fiets langs de westelijke kant van het Noord Willems kanaal lukt dat tot de Grunobuurt.
  Waarom geen fiets-voetgangerstunnel onder het spoor zodat ik zonder omwegen bij de Eeldersingel uitkom, het sluisje oversteek en zo de binnenstad in kan.
  Prachtig toch.

  1. Dank u voor dit idee. De gemeente is bezig met het formuleren van nieuw beleid voor de fiets (fietsstrategie). Onder andere definiëren we de hoofdfietsroutes en nemen deze op in een kaart. We zullen uw suggestie in dit verband zeker bekijken!

   1. @Ingrid Bolhuis, fijn dat u wilt zorgen dat ideeën zoals deze op de juiste plek en bij de juiste mensen terechtkomen! En dat de mogelijkheden om iets wel of juist niet uit te voeren natuurlijk snel en op heldere wijze teruggekoppeld worden. Helaas draait het vaak om het “in gesprek zijn” en wordt er te weinig goed gecommuniceerd… Holle frasen maken dat de lol er voor betrokken burgers snel af is.

  2. @Henk, een erg sympathiek plan dat al vaker door bewoners van de Grunobuurt voorgesteld is. Helaas heeft de gemeente er i.v.m. het kosten – baten verhaal nooit oren naar. De busbaan die hier straks ook nog naast het spoor komt te lopen maakt een kruising nog moeilijker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.