Hoe kies ik goede houtpellets voor mijn pelletkachel?

Hoe kies ik goede houtpellets voor mijn pelletkachel?

March 7, 2021 Off By Jordy Bruijn

Het is je vast niet ontgaan: pelletkachels zijn hot! Deze stijlvolle en duurzame manier van verwarmen zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in plaats van de gewone houtkachel. Maar als je nieuwe pelletkachel eenmaal staat, welke houtpellets kies je dan? Er is een breed aanbod met grote verschillen in prijs en kwaliteit. Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan, vertellen wij waar je op moet letten bij het kopen van houtpellets.

Een veelgemaakte fout bij het kopen van houtpellets

Pelletkachels zijn niet goedkoop. Na lang wikken en wegen heb je eindelijk dé pelletkachel gevonden die perfect is voor jou. Na deze grote investering is het dan ook niet gek om even te willen besparen op houtpellets. Maar is het wel verstandig om alleen op de prijs te letten als je optimaal wilt genieten van de pelletkachel?

Goedkoop is vaak duurkoop

De online fora staan vol met berichten​ over goedkope houtpellets die zorgen voor aangekoekt vuil, smerige kachelruiten, glas, plastic en andere troep die de pelletkachel kapot maakt. Dit zorgt voor veel werk en vermindert de levensduur van je kachel.

Samenstelling van de pellets: vermijd chemisch bindmiddel

De samenstelling van houtpellets verschilt per aanbieder. Goedkope pellets zijn vaak gemaakt van lage kwaliteit resthout met een chemisch bindmiddel. De vuilresten belanden bij de verbranding in je houtkachel.

Het vuil koekt snel aan en is lastig schoon te maken. Daarnaast zorgt vuil in je pelletkachel voor rendementsverlies. De samenstelling van het hout is dus belangrijk om op te letten bij de aankoop van houtpellets. Schoon hout zorgt voor een mooie verbranding en is goed voor je pelletkachel.